Waarom dragen we parfum? | Aantrekkelijkheid, Emotie en Herinneringen.

Geparfumeerde oliën, parfums en andere geuren worden al jaren gebruikt door mensen. Tegenwoordig zijn geuren overal te vinden van geurkaarsen tot bad en lichaamsproducten. Er zijn tal van redenen waarom mensen parfums dragen, maar uiteindelijk komt het erop neer dat wij ons gelukkiger en aantrekkelijker voelen als we lekker ruiken.

Lekker ruiken is een signaal dat je denkt om je hygiëne. Dit geeft veel waarde aan mensen want mensen komen liever bij iemand in de buurt die lekker ruikt dan iemand met een slechte hygiëne. Als je lekker ruikt geeft dat een goed gevoel over jezelf en mensen zijn graag bij je. Door parfum te dragen krijg je een zelfvertrouwen boost.

Aantrekkelijkheid

Geur speelt een belangrijke rol in het verleiden van het andere geslacht. Je wil indruk maken op het andere geslacht. We dragen tijdens het uitgaan of een date allemaal parfum althans de meeste mensen wel. Naast kleding en looks zegt een geur ook iets over je persoonlijkheid. We dragen dan ook vaak ons hele leven een bepaalde parfum omdat het bij je hoort.

Herinneringen

Er is ook een sterke verbinding tussen geuren en geheugen. Je bent bijvoorbeeld ergens aan het winkelen en ruikt iets van een bakkerij in de buurt dat je herinnert aan iets wat je moeder altijd maakte toen je nog klein was. Dit is ook het geval met parfum, door te ruiken kun er bepaalde herinneringen naar boven komen. Je moeder maakte bijvoorbeeld altijd een taart met chocolade en aardbei als er dan een geur is dat ruikt naar chocolade en aardbei krijg je gelijk een thuisgevoel.

Hetzelfde geldt voor honderden andere geuren die ons verbinden met warme, positieve herinneringen – zoals de geur van je partner, de geur van bepaalde feestdagen, de geur van regen of sneeuw, enzovoort. Onszelf verbinden met deze herinneringen door geuren te ruiken maakt ons vrolijk.

Emotie

Soms zijn we helemaal niet vrolijk en zijn we even helemaal zat van alles en iedereen en willen we even tot rust komen. Deze rust wordt vaak gevonden in een bad of douche met gebruik van geuren. Therapeutisch of niet, geuren kunnen ons naar een plaats van kalmte en sereniteit brengen. Ze kunnen onze geest verjongen en onze zintuigen prikkelen. Wanneer we onszelf omringen met een geur die we lekker vinden, zullen we ons al snel weer een stuk comfortabeler voelen en opvrolijken.

Daarnaast is het gewoon heel erg leuk om met parfum bezig te zijn. Er zijn zoveel verschillende soorten geuren. Je kunt een parfum aanpassen op je humeur en de gelegenheid waar je naar toegaat. Als je naar de zee gaat wil je iets fris en naar citrus, ananas, of granaatappel ruiken. Maar in de winter tijdens de kerst wil je iets dragen wat zoet, warm, uitnodigend en kruidig is. 

Waarom draag jij parfum?

Zelf ben ik parfum gaan dragen omdat ik lekker wou ruiken zonder dat ik er echt mee bezig was. Een simpele adidas geur was voor mij wel prima. Dit veranderde toen ik voor het eerst een bekende geur genaamd Jean Paul Gaultier Le Male Eau de Toilette droeg. Ik vond het zo lekker ruiken en het gaf mij gelijk een goed gevoel en vooral een zelfverzekerder gevoel. Het is best apart wat een geur met je kan doen!

Vanaf dat moment is mijn parfum hobby geboren. Inmiddels heb ik een collectie aan parfums en stem ik mijn geuren altijd af op de gelegenheid waar ik heen ga. Het werkt als een soort verslaving dat ik gelukkig wel goed kan beheersen want het is nogal een dure hobby.

Waarom draag jij parfum en wat is jouw favoriete geur? Laat het weten onder in de reacties!

1 Reactie
 1. Hoi hoi,

  Ik ben ook al heel lang gek op parfums( soort van geurverslaafd )
  Ik heb al heel wat geuren gehad van alle (A) merken armani-boss-prada-yves saint laurent-dior etc

  Ik vind het gewoon fijn om een parfummetje te dragen, gewoon lekker ruiken. Ik vind het ook belangrijk dat ik de geur bij mijzelf kan ruiken.
  Van alle parfums die ik heb gehad hier mijn top 5

  1 viktor&rolf – spicebomb edt
  2 Dior homme Original (niet de 2020 versie)
  3 yves saint laurent homme intense
  4 armani you
  5 hugo boss – the scent

Laat een reactie achter

Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken